På den internationella Flickdagen, tisdagen den 11 oktober, anordnar vi Girlpowerfestivalen för Sundsvalls alla högstadie- och gymnasietjejer och ickebinära! Det kommer vara peppiga föreläsare och grymma workshops att ta del av. Och allt är helt gratis!

feminism

Är du lärare eller annan slags skolpersonal som vill ta med dina elever på den här dagen så kan du anmäla er här: goo.gl/dlCcEs

De som ska föreläsa eller hålla i workshops är:

BEYONCE BJÖRK + NYANSER AV NONSENS
SERIETECKNARWORKSHOP

Serietecknarna Charlotta Björck (@beyoncebjorck) och Marie Tillman (@nyanseravnonsens) regerar på instagram, Marie ritar även serier åt Metro. De kommer under förmiddagen ha en serietecknarworkshop med temat sexualitet och relationer där du får lära dig allt om att teckna serierutor.

9:00 – 10:00 i Malalasalen

 

AYSHA JONES
ENTREPRENÖRSKAP OCH STARTA EGET-WORKSHOP

Aysha Jones är entreprenör och företagare som vågar bryta mark. Hon driver både PR-byrå, modebolag och är initiativtagaren till Africa Fashion Week Stockholm (AFWS), en plattform som ger afrikanska modeskapare utrymme att visa sina kollektioner i en bransch som annars domineras av västerländskt mode. Aysha Jones kommer att prata om entreprenörskap och hur det är att starta företag på ett engagerande sätt där du som publik får vara delaktig genom kreativa övningar.

10:00 – 11:00 i Lavernesalen

 

ÅNGESTPODDEN
FÖRELÄSNING OM PSYKISK OHÄLSA

Ångestpodden är just nu Sveriges snabbast växande podcast och en av Sverige största med 250 000 lyssnare varje månad. Och det är inte konstigt eftersom dels är de grymma och dels lider var tredje tjej av ångest och oro. Samtidigt fortsätter den psykiska ohälsan bland unga att öka. Ida och Sofie tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt, men inte pratat högt om. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur de bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa.

11:00 – 12:00 i Parkssalen

 

HÖGKVARTERET
REKLAMANNONSVERKSTAD OCH IDEAL

Högkvarteret är kommunikationsbyrån i Sundsvall som arbetar normkritiskt och inkluderande. För såhär ser medielandskapet ut idag: väldigt homogent. Enligt en undersökning av Kvinnolobbyn har 9 av 10 tjejer mellan 13-30 år känt att reklam fått dem att må dåligt över eller vilja ändra något på sin kropp. I den här reklamannonsverkstaden med Högkvarterets copywriter Ida Eugenius får vi utmana normer och göra annonser så som vi vill att de ska se ut.

11:00 – 12:00 i Malalasalen

 

YASMIN NILSSON
FÖRELÄSNING OM UTMANINGAR OCH MOTGÅNGAR

När katastrofen som ödelägger livet inträder redan i 15-årsåldern vet man inte hur man ska gå vidare. Hösten 1999 skulle Yasmin börja på dansgymnasium, men på sommaren hände det otänkbara – hon bröt nacken i en dykolycka och blev förlamad.

”Till en början blir det en fråga om att bara överleva. Sedan kommer det svåra. Att återta livet.” Yasmin ger en ärlig, rättfram och gripande beskrivning av de utmaningar och motgångar som hennes fysiska tillkortakommande skapar. Yasmin berättar om hur hon har burit sig åt för att omsätta en del av detta kaos i konstruktiva krafter som strävar framåt.

13:00 – 14:00 i Parkssalen

 

ALVEOLA
SCHABLONVERKSTAD OCH GATUKONST

Den lokala konstnären Alveola bjuder in till schablonverkstad. Schablonen är ett populärt redskap för gatukonstnärer och aktivister. I den här verkstaden får du lära dig att skära ut en schablon och göra en spraymålad bild som du sedan får ta hem. 20 platser, först till kvarn. Inga förkunskaper krävs!

13:00 – 14:00 i Lavernesalen

 

MAKER TJEJ
TEKNIKWORKSHOP

Teknikbranschen är för viktig för att vara reserverad för män. Att vara en Maker innebär att tycka om att bygga och uppfinna. Makertjej jobbar för att introducera tjejer till makerrörelsen genom att ordna workshops, sprida projekt och arbeta för samarbeten. Bland annat gillar de att hålla på med 3D-printers, symaskiner, laserskärare, programmering, konstruering och att tillverka nya grejer. Välkommen på teknikworkshop och se vad de hittar på på Girlpowerfestivalen.

14:00 – 15:00 i Malalasalen

 

Fullständigt schema för Girlpowerfestivalen!