
Hej skolpersonal!
Den 11 oktober, på internationella flickdagen, bjuder Tjejjouren Skogsrå in till Girlpowerfestivalen! Sundsvalls och Timrås högstadie- och gymnasietjejer får då ta del av en heldag med inspirerande och peppande föreläsningar. I år håller vi till på Tornhuset.
Syftet med Girlpowerfestivalen är att erbjuda ett tillfälle för denna grupp att inspireras och få verka i ett tryggt rum. Vi vill visa representation av de grupper som inte alltid har en självklar plats i vårt samhälle. Välkommen att fira internationella flickdagen med oss!
Årets Girlpowerfestival är fullbokad! Vill du sätta upp dig och dina elever på väntelista om någon skulle avboka? Maila oss i såna fall på kontakt@tjejjourenskogsra.se
Program
Efter lunch är deltagarna uppdelade i tre grupper.
10.15 Fika och mingel
10.50 Samling, hej och välkomna!
11.00 Shahrzad Kiavash
12.00 Lunch
13.00 Yordanos Mebrahtu & Lina Taha / Yrsa Keysendal & Flora Wiström / stationer
13.45 Paus
14.00 Yordanos Mebrahtu & Lina Taha / Yrsa Keysendal & Flora Wiström / stationer
14.45 Fikapaus
15.00 Yordanos Mebrahtu & Lina Taha / Yrsa Keysendal & Flora Wiström / stationer
15.45 Avslutning
Föreläsare
Shahrzad Kiavash
Vad gör man när det inte blir som man har tänkt sig?
Shahrzad Kiavash var 28 år, frisk och lycklig när hon plötsligt insjuknade i en mycket ovanlig form av sepsis (blodförgiftning). Läkarna gav henne minimala chanser att överleva. Överleva gjorde hon mirakulöst nog, men på bekostnad av amputation av båda hennes underben.
Med denna nya, bistra verklighet hade hon kunnat välja att ge upp. Istället valde hon att samla sina superkrafter och upparbeta en drivkraft så stark att hon inte bara lyckades kämpa sig tillbaka till livet, utan även vidare.
År 2015 genomförde Shahrzad Kiavash, utan tidigare erfarenhet, ett olympiskt triathlon; 1500 m simning, 40 km cykling och 10 km löpning med proteser. Hon kunde ha nöjt sig där, men hon skulle vidare till att sätta nya, högre mål.
Shahrzad Kiavash berättar en historia som kan tänkas vara tung och sorglig med humor, värme, allvar och glimten i ögat. Utöver inspiration, skratt och tårar utlovas också värdefulla nycklar, lärdomar och insikter som kan användas och appliceras av vem som helst.
Det här är en föreläsning om att våga vara modig, om att sätta upp mål som kan låta ouppnåeliga för andra, om självförverkligande och om att göra det “omöjliga” möjligt!
Yordanos Mebrahtu och Lina Taha
Motstånd kontra drömmar, flykt till Sverige, kulturkrockar och sociala medier hör till det som Lina Taha och Yordanos Mebrahtu talar om. Yordanos är född i Sverige, men hennes föräldrar kommer från Eritrea. Lina är född i Irak. På något sätt har deras livsvägar kommit att korsas.
Yordanos berättar om hur hon som ung målinriktad kvinna med invandrarbakgrund övervann svårigheter och såg möjligheter på arbetsmarknaden. Genom konkreta råd om hur man kan nå framgång i yrkeslivet vill hon inspirera andra unga till att sätta upp egna mål.
Lina berättar om hur man hanterar en bakgrund med lång flyktväg, kulturkrock och succé på sociala medier. Hon har lyckats göra en Facebook-grupp till ett gigantiskt forum för tjejer och kvinnor över hela landet.
I inspirerande föreläsningar delar Lina och Yordanos med sig av sina personliga erfarenheter, från kulturkrockar till med det dubbla medborgarskapet, vilka svårigheter och möjligheter dem mött och fortfarande möter i arbetslivet samt om det personliga erfarenheter. Genom att dela med sig av deras personliga erfarenheter vill dem inspirera andra unga till att hitta verktyg för att sätta upp egna mål för att uppfylla sina drömmar.
Yrsa Keysendal och Flora Wiström
Tycker du om att skriva? Vill du prova nya sätt att skriva på? Varmt välkommen till en workshop i kreativt skrivande med oss, Yrsa Keysendal och Flora Wiström.
En av de viktigaste förutsättningarna för att komma igång med skrivandet är att röja undan den inre kritikern. Att skriva fritt, utan hämningar. Det får du prova om du kommer på vår workshop. Alla som vill utforska sin skrivande sida är välkomna, oavsett erfarenhet!
Yrsa Keysendal är utbildad folkhögskollärare med inriktning på skrivande. Hon debuterade 2019 med romanen Friläge. Flora Wiström är författare och har skrivit Stanna (2016) och Hålla andan (2019). Hon driver även en välbesökt blogg.