Vår värdegrund handlar precis som skolans om alla människors lika värde och om jämlikhet och jämställdhet. Vi vet att ett sätt att nå dit är genom att lyfta fram förebilder som annars inte skulle representeras och genom att erbjuda trygga rum för de som annars inte får plats. Därför bjuder vi in er till en kunskapsspridande festival fullproppad med workshops och föreläsningar för alla tjejer och icke-binära i högstadiet och gymnasiet.

 

Tisdag den 11 oktober på Sidsjö Hotell och Konferens.
Välkommen att fira internationella Flickdagen med oss!
Pssst..! Många punkter stämmer dessutom överens med era kursplaner.

Går du inte i skolan? Du som identifierar dig som kvinna eller icke-binär är välkommen ändå. Läs mer till höger om hur du anmäler dig.

 

Program

Med reservation för eventuella ändringar

tj_girlpowerschema

SOFIA OLSSON
SERIETECKNARWORKSHOP (TIDIGARE BEYONCE BJÖRCK & NYANSER AV NONSENS)

sofiaolsson_1Sofia Olsson är serietecknare och journalist. Hon är född och uppvuxen på Alnö utanför Sundsvall. Sofia debuterade 2007 med serieboken ”Ända hit”, gav 2010 ut ”Hetero i Hägersten” och 2013 ”Det bästa barnet”. 2014 startade hon serieförlaget Syster tillsammans med Åsa Grennvall. Sofias var även med och startade det feministiska serienätverket Dotterbolaget 2005.

9:00 – 11:00 i Malalasalen

 

 

AYSHA JONES
ENTREPRENÖRSKAP OCH STARTA EGET-WORKSHOP (FULLBOKAT!)

Bild på Aysha Jones

Aysha Jones är entreprenör och företagare som vågar bryta mark. Hon driver både PR-byrå, modebolag och är initiativtagaren till Africa Fashion Week Stockholm (AFWS), en plattform som ger afrikanska modeskapare utrymme att visa sina kollektioner i en bransch som annars domineras av västerländskt mode. Aysha Jones kommer att prata om entreprenörskap och hur det är att starta företag på ett engagerande sätt där du som publik får vara delaktig genom kreativa övningar. Ta med en tidning eller ett magasin som du kan klippa i och som handlar om något som intresserar dig.

10:00 – 11:00 i Lavernesalen

 

 

ÅNGESTPODDEN
FÖRELÄSNING OM PSYKISK OHÄLSA

Bild på Ida och Sofie från Ångestpodden

Ångestpodden är just nu Sveriges snabbast växande podcast och en av Sverige största med 250 000 lyssnare varje månad. Och det är inte konstigt eftersom dels är de grymma och dels lider var tredje tjej av ångest och oro. Samtidigt fortsätter den psykiska ohälsan bland unga att öka. Ida och Sofie tar upp alla dom tankar och funderingar som många någon gång har tänkt, men inte pratat högt om. Lättsamhet och allvar är två ingredienser till hur de bryter tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa.

11:00 – 12:00 i Parkssalen

 

 

HÖGKVARTERET
REKLAMANNONSVERKSTAD OCH IDEAL

Högkvarteret är kommunikationsbyrån i Sundsvall som arbetar normkritiskt och inkluderande. För såhär ser medielandskapet ut idag: väldigt homogent. Enligt en undersökning av Kvinnolobbyn har 9 av 10 tjejer mellan 13-30 år känt att reklam fått dem att må dåligt över eller vilja ändra något på sin kropp. I den här reklamannonsverkstaden med Högkvarterets copywriter Ida Eugenius får vi utmana normer och göra annonser så som vi vill att de ska se ut.

11:00 – 12:00 i Malalasalen

 

 

YASMIN NILSSON
FÖRELÄSNING OM UTMANINGAR OCH MOTGÅNGAR

Bild på Yasmin Nilson

När katastrofen som ödelägger livet inträder redan i 15-årsåldern vet man inte hur man ska gå vidare. Hösten 1999 skulle Yasmin börja på dansgymnasium, men på sommaren hände det otänkbara – hon bröt nacken i en dykolycka och blev förlamad.

”Till en början blir det en fråga om att bara överleva. Sedan kommer det svåra. Att återta livet.” Yasmin ger en ärlig, rättfram och gripande beskrivning av de utmaningar och motgångar som hennes fysiska tillkortakommande skapar. Yasmin berättar om hur hon har burit sig åt för att omsätta en del av detta kaos i konstruktiva krafter som strävar framåt.

13:00 – 14:00 i Parkssalen

 

 

ALVEOLA
SCHABLONVERKSTAD OCH GATUKONST

Bild på Alveola

Multikonstnären Alveola Ämting har många strängar på sin lyra, en av dem är att hon är grym på att göra sprayschabloner. Hon har lett gatukonstworkshops på många skolor och har varit en av de drivande bakom Härnösands uppmärksammade Gatukonstvecka. Schablonen är ett populärt redskap för gatukonstnärer och aktivister. I den här verkstaden får du lära dig att skära ut en schablon och göra en spraymålad bild som du sedan får ta hem. 20 platser, först till kvarn. Inga förkunskaper krävs!

13:00 – 14:30 i Lavernesalen

 

 

MAKER TJEJ
TEKNIKWORKSHOP

Teknikbranschen är för viktig för att vara reserverad för män. Att vara en Maker innebär att tycka om att bygga och uppfinna. Makertjej jobbar för att introducera tjejer till makerrörelsen genom att ordna workshops, sprida projekt och arbeta för samarbeten. Bland annat gillar de att hålla på med 3D-printers, symaskiner, laserskärare, programmering, konstruering och att tillverka nya grejer. Välkommen på teknikworkshop och se vad de hittar på på Girlpowerfestivalen.

13:00 – 15:00 i Malalasalen

 

 

VANESSA ALMEIDA
FÖRELÄSNING OM KROPPSPOSITIVISM

Vanessa Almeida är queen när det kommer till kroppspositivitet. Hon utmanar snäva ideal av den perfekta kroppen både på Instagram (@vanessa.noir) och som en viktig röst i gammelmedia. Kroppspositivism handlar om att tycka om sig själv och sin kropp, oavsett normer och ideal. För oss berättar hon om sin väg till att älska sin egen kropp, om hinder som rasism, utanförskap och sexism. Vanessa inspirerar till självförtroende i en värld där det är lätt att känna sig otillräcklig och vilsen bland snygg-filter och bantningstips. Följ med!

14:00 – 15:00 i Parkssalen

lunch2

Hela festivalen är gratis. Och pssst! Vi bjuder skolelever på lunch också. Berätta hur många som vill äta på samma ställe som du anmäler dig till festivalen, innan den 3 oktober. Privatpersoner betalar lunchen själva och den kostar 60kr.

Skola Här kan du anmäla dig till Girlpowerfestivalen

Privatperson Dessa föreläsningar går det att anmäla sig till:

– Invigningen där Tina Wilhelmsson ska spela och vår utmärkelse Guldnäven delas ut
– Ångestpodden
– Yasmin Nilson
– Vanessa Almeida

Du gör såhär:
Mejlar till kontakt@tjejjourenskogsra.se och berättar vilken föreläsning du vill gå på.

 

Inbjudan till Girlpowerfestivalen (pdf)

Affisch till Girlpowerfestivalen att skriva ut (pdf)